Het huizenleven

Voor de één is het vaker dan voor de ander, maar we verhuizen allemaal een paar keer in ons leven. De huizen groeien als het ware met ons mee en zijn aangepast aan onze levensbehoefte. Een huis kan tevens een weerspiegeling zijn van de levensstijl van de mensen die erin wonen. Kijk maar eens naar de huizen in t’Gooi. Ook de binnenkant zegt veel over ons. We richten ons huis immers geheel naar eigen smaak in. Of je nu een groot of klein budget hebt, je koopt geen spullen die je lelijk vindt. Als kind begin je natuurlijk bij je ouders thuis. Hier groei je op, bleef jij je jeugd en ontdek je beetje bij beetje wat de wereld je te bieden heeft. Je gaat op onderzoek uit, maakt vrienden en gaat naar school. Uiteindelijk is er een tijd dat je het ouderlijk huis verlaat en op eigen benen gaat staan. Je hebt lang kunnen afkijken van je ouders en nu is het aan jou om het huishouden draaiende te houden. Voor de een komt dit moment eerder dan voor de ander. Het is mogelijk dat jij op je 17e of 18e op kamers gaat. Je begint in een klein kamertje in een grote stad, maar dat is meer dan voldoende. Je deelt een badkamer, keuken en woonkamer met je huisgenoten en je eigen kamertje is jouw heiligdom. Je wordt er zelfstandiger van en leert met problemen om te gaan die in elk huis voorkomen. Denk maar eens aan de stoppen die erdoor gaan, het vervangen van lampen of het ontstoppen van het doucheputje.

Van jong naar oud
Als je jong bent ligt de wereld aan je voeten. Je gaat misschien je eerste appartementje huren of kopen of je gaat samenwonen. Je eerste huisje is altijd bijzonder. Het moment dat je de sleutel in je handen krijgt, is overweldigend. Je eigen huis, laat het klussen maar beginnen! Een starterswoning is erg leuk en ontzettend handig, maar mocht er gezinsuitbreiding komen dan schieten deze huizen vaak nog een beetje te kort. Na de starterswoning wordt er dan ook vaak gekeken naar een wat groter huis en het liefst met een tuin. Jij en je partner zijn dan ook alweer een aantal jaren langer aan het werk en staan er vaak financieel wat gunstiger voor. Dit huis wordt gekocht met het oog op de toekomst. Een huis waar jullie voor de rest van jullie leven kunnen blijven wonen. Zolang de gezondheid het toe laat in ieder geval. Als je ouder wordt, bestaat er namelijk de kans dat je gezondheid achteruit gaat en dat je hulp nodig hebt. Er zijn dan meerdere mogelijkheden. Indien je niet meer op jezelf kunt wonen, kun je er voor kiezen om naar een verzorgingshuis te gaan, maar je kunt ook kiezen voor een mantelzorgwoning. Dat laatste moet wel in goedkeuring met je kinderen of andere familie. Zij treden dan op als mantelzorgers. Een mantelzorgwoning van bijvoorbeeld Thuis aan Huis is een woning die naast een andere woning wordt geplaatst. Je kunt deze woning bijvoorbeeld in de tuin van een familielid laten plaatsen. Je behoudt wel je privacy, maar er is altijd hulp in de buurt en dat zorgt ervoor dat je langer op jezelf kunt blijven wonen. De mantelzorgwoningen worden geheel naar eigen wens ingericht. Het geeft je de mogelijkheid om langer in je eigen, vertrouwde omgeving te blijven wonen.

Meerdere huizen
In je leven betreed je dus vaak meerdere huizen. De een verhuist maar één keer, terwijl de ander al wel vijf of zes keer is verhuisd. Dit hangt natuurlijk ook af van de wendingen in je leven. Heb jij de ware liefde in je buurman gevonden en willen jullie beiden niet weg uit jullie woonplaats, dan is de kans groot dat jullie maar een keer gaan verhuizen. Jullie verlaten het ouderlijk huis en beginnen samen een nieuw leven. Het is wel mogelijk dat je, naarmate je ouder wordt, nog een keer verhuist naar een verzorgingshuis. Het is ook mogelijk dat jij op kamers bent gegaan in Amsterdam en een partner hebt gevonden die uit Eindhoven komt en dat jullie daar samen gaan wonen. Er zijn miljoenen redenen te bedenken waarom je vaker in je leven gaat verhuizen. Hoe vaak je ook gaat verhuizen, het inrichten van je eigen huisje blijft leuk en je wordt er steeds handiger in.