Hypotheek zonder vast contract

Om een hypotheek te kunnen krijgen moet je in principe een baan hebben met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. voor advies kunt u ook terecht bij advocaten in rotterdam. Je kunt dan een bedrag lenen dat ongeveer het viervoudige is van je jaarinkomen. Onder dit jaarinkomen worden alleen terugkerende inkomsten gerekend zoals het salaris (wordt iedere maand uitgekeerd).

Het gaat er dus om dat de hypotheekverstrekker zo veel mogelijk zekerheid heeft over de opbrengst van de maandlasten. Als je een vast contract hebt is de kans groter dat je iedere maand deze kosten kunt betalen, omdat je een vast inkomen hebt.

Als je geen vast contract hebt, maar een tijdelijk contract (meestal 1 of 0,5 jaar) wordt het afsluiten van een hypotheek lastiger. Toch is het niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen met een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt namelijk een intentieverklaring van je werkgever gebruiken om aan te tonen dat je uitzicht hebt op een vast contract in de toekomst. Deze verklaring wordt ook wel werkgeversverklaring genoemd.

Intentieverklaring hypotheek

Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten, wordt er door de kredietverstrekker altijd om een intentieverklaring gevraagd, maar het is vooral belangrijk voor mensen die nog in hun proeftijd zitten of een contract hebben voor bepaalde tijd.

In de intentieverklaring geeft de werkgever te kennen dat hij het voornemen heeft de werknemer in voor langere tijd in dienst te hebben en op den duur een contract voor bepaalde tijd aan te bieden. Het is dus een bevestiging van de inkomsten van de werknemer in de toekomst.

In een intentieverklaring staan de volgende zaken:

  • Gegevens werknemer
  • Gegevens werkgever/bedrijf
  • Soort dienstverband
  • Verklaring voortzetting dienstverband
  • Inkomen
  • Loonbeslag/leningen

De verklaring van de werkgever over het voortzetten van het dienstverband is de kern van de werkgeversverklaring, omdat dit inzicht geeft in de toekomstige financiƫle situatie van de kredietnemer. In dit deel van de verklaring geeft de werkgever aan dat hij het voornemen heeft om bij ongewijzigde omstandigheden en gelijkblijvend functioneren een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

Hypotheek zonder intentieverklaring

Het is bij sommige kredietverstrekkers mogelijk om zonder intentieverklaring van de werkgever een hypotheek af te sluiten. Dit aantal wordt steeds kleiner vanwege de kredietcrisis en strengere regelgeving wat hypotheken betreft. Als je een hypotheek afsluit zonder vast contract en zonder intentieverklaring heeft de bank weinig zekerheid over de opbrengst van de maandlasten. Om dit te compenseren, moet er dan vrijwel altijd een hogere hypotheekrente betaald worden en kan er minder geleend worden. Het wordt dus heel moeilijk om een hypotheek te krijgen zonder intentieverklaring.