Hypotheekrente vergelijken

Gaat u een nieuw huis kopen? Dat is altijd spannend. Huizen gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank. U zult wellicht snel moeten beslissen als u eenmaal uw droomwoning heeft gevonden. Als u niet snel zelf een bod doet dan is een ander u waarschijnlijk voor. En dat is zonde. Best wel spannend dus. Maar voordat u op pad gaat om woningen te bezichtigen zijn een aantal zaken wel handig om alvast gedaan te hebben.

Als eerste is het handig om te achterhalen hoeveel geld u en eventueel u en uw partner samen kunnen kunnen lenen. Als u dit heeft kunnen achterhalen, door een gesprek aan te gaan met een adviseur, dan weet u hoe hoog u kunt bieden. Want niks zo vervelend als u de financiering van uw droomhuis uiteindelijk niet rond krijgt en de koop niet doorgaat.

Er zijn natuurlijk een aantal zaken van invloed op hoeveel u kunt lenen, maar ook hoeveel het u uiteindelijk per maand gaat kosten, bruto, dan wel netto. Hoeveel u kunt lenen is vooral afhankelijk van uw inkomsten. Op internet zijn er verschillende sites die u een idee geven van hoeveel u ongeveer kunt lenen. En als u het preciezer wilt weten moet u naar een adviseur gaan. Maar hoeveel gaat het u kosten per maand uiteindelijk die nieuwe hypotheek? Van invloed op de hoogte van de rente is onder andere: de aanbieder, de rentevaste periode die u kiest, de marktwaarde, of u kiest voor NHG of niet, en de hypotheekvorm. Een belangrijke variabele waar u zelf uit kunt kiezen is de aanbieder. De hypotheekrente vergelijken is dan ook zeker de moeite waard. Per maand scheelt het u soms niet zoveel, maar over een periode van 30 jaar lang elke maand een klein verschil kan over die periode toch oplopen tot een heel groot verschil. Het voelt misschien wel als het kopen van een broodje, maar dat is het toch zeker niet. U gaat hiermee een schuld aan voor een heleboel jaar, en dat wilt u wel doen tegen het beste tarief voor uw situatie? Even vergelijken is dus wel zo slim.