Rentepercentage hypotheek

Rentepercentage hypotheek

Rentepercentages van hypotheken kunnen behoorlijk uiteenlopen. Daarom wordt het ook aangeraden om de verschillende hypotheken goed met elkaar te vergelijken. Er zijn twee verschillende rentevormen als het om hypotheken gaat:

  • Hypotheek met vaste rente
  • Hypotheek met variabele rente

Bij een hypotheek met variabele rente fluctueert het rentepercentage van de hypotheek naarmate de marktrente schommelt. Daalt de rente op de financiële markt dan daalt ook de variabele hypotheekrente. Als de marktrente echter stijgt, dan zal de variabele hypotheekrente ook toenemen. Bij een hypotheek met variabele rente bestaat het risico dat de hypotheek opeens duurder wordt, maar daar tegenover staat de kans dat de hypotheek goedkoper wordt door een rentedaling.

Een hypotheek met een vast rentepercentage heeft een rentevaste periode, die van te voren is afgesproken. Tijdens deze periode kan de rente niet veranderen. Rentevaste periodes kunnen uiteenlopen van 1 tot 20 jaar. Een hypotheek met een vast rentepercentage biedt financiële zekerheid: van te voren is precies duidelijk wat je moet betalen over welke periode. Voor deze zekerheid moet je over het algemeen echter wel meer betalen, want vaste rente valt vrijwel altijd hoger uit dan voor hypotheken met een variabel rentepercentage. Als de rentevaste periode van een hypotheek is verstreken krijg je opnieuw de keuze voor een periode met een vast rentepercentage of een variabel rentepercentage voor de hypotheek.

Hypotheekrente verwachting

De hoogte van de hypotheekrente is van groot belang voor de kosten van de hypotheken. Als je van plan bent een hypotheek af te sluiten, is het verstandig om de hypotheekrente verwachting in de gaten te houden. Dit is voornamelijk zo als je van plan bent om een hypotheek met een vast rentepercentage te kiezen. Je kunt deze hypotheek het beste afsluiten op een moment dat de hypotheekrente erg laag is, want dan kun je de hele rentevaste periode profiteren van deze lage rente.

Hypotheekrente ontwikkeling

De hypotheekrente ontwikkeling wordt beïnvloed door een aantal factoren:

  • De marktrente
  • De actuele economische situatie
  • De situatie op de huizenmarkt

Op deze drie factoren baseren experts hun hypotheek prognoses. De heersende hypotheekrente verwachting is de som van alle prognoses van deze deskundigen. Deze verwachting is ook weer van invloed op de ontwikkeling van de rentepercentages van hypotheken.