Stoomcabine installeren

Wie gaat voor u een stoomcabine installeren? U zelf of een vakman of leverancier? Dit zullen wij u stap voor stap uitleggen.

Omschrijving stoomcabine
In een stoomcabine kun je zowel douchen als stomen. Het is niet vergelijkbaar met een sauna, wat mensen soms ten onrechte wel doen. Bij een stoomcabine ontstaat stoom die wordt geproduceerd door een stoomgenerator. Deze bereikt een temperatuur tussen de 30 en 40 graden Celsius. Dit is lang niet zo warm als de temperatuur in een sauna (60 tot 90 graden Celsius).
Vroeger kon u alleen maar dromen van een eigen stoomcabine, omdat deze alleen maar in wellnesscentra of zwembaden aanwezig waren. Tegenwoordig is het mogelijk om deze cabines in huis te plaatsen. Het is goed voor de huid, omdat het de poriën reinigt. Daarnaast wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Door het zweten worden ziekteverwerkers tegengehouden. En last but not least, een stoomcabine is heel ontspannend!

Stoomcabine installeren

Stoomcabine installeren
Als u een stoomcabine aanschaft, dan zal dit bij een bouwpakket voorzien zijn van een handleiding. Als u het zelf gaat installeren, lees dan de handleiding goed door, voordat u begint met de installatie. Controleer of alle onderdelen ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Als dit niet het geval is moet de leverancier worden gebeld, voordat u begint met het installeren. De installatie vergt enig vakmanschap en kennis van stroom en water. Als de cabine in de badkamer komt, dan scheelt het dat de benodigde nutsvoorzieningen al aanwezig zijn. Dan hoeft u het alleen nog maar aan te sluiten. Houd wel voor ogen dat de elektrische installatie aan bepaalde wettelijke regels en normen moet voldoen.
Als u zelf weinig tot geen verstand heeft van het installeren, dan kunt u de hulp van een vakman in roepen. Zo bent u er zeker van dat de stoomcabine veilig en correct wordt geïnstalleerd. Een installateur kent de regelgeving en kan u voor fouten behoeden. Als u inderdaad besluit om het installeren uit te besteden, is het verstandig om vrijblijvende offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Daarmee voorkomt u dat u teveel betaalt. Nadat u de verschillende offertes heeft ontvangen, kunt u deze tegen elkaar afwegen.
Soms is het mogelijk dat de leverancier de cabine installeert. Als de leverancier geen vaste installateurs in dienst hebben, dan werken ze meestal samen met een vaste installateur, zodat ze u toch deze benodigde service kunnen aanbieden.

Diverse functies
Stoomcabines hebben diverse functies. Twee functies zullen worden toegelicht, namelijk kleurentherapie en audio.
Kleurentherapie
Veel cabines hebben de optie kleurentherapie. Deze therapie kan een negatieve energiebalans herstellen en de bijkomende klachten die daarbij horen verhelpen. Daarnaast zorgt het voor ontspanning en sfeer.
Audio opties
Wat is er leuker dan een muziekje op te hebben tijdens het stomen. De cabines hebben soms een radiofunctie. Het is ook mogelijk om voorkeurzenders in te stellen. Ook kan het zijn dat de cabine is voorzien van een cd-speler aansluiting. Dan moet er een kabel vanuit uw cd-speler naar de cabine lopen (Sanitairtotaal, 2016).
Nu heeft u een idee kunnen krijgen van wat een stoomcabine precies is en welke mogelijkheden er zijn wat het installeren betreft.