Voordelige hypotheek

Voordelige hypotheken zijn hypotheken met een laag rentepercentage. De hypotheekrente is de belangrijkste factor die van invloed is op de hoogte van de maandlasten en de kosten voor de gehele hypotheek. Dus: hoe lager de rente, des te voordeliger de hypotheek. Hierbij is ook van belang of het om een hypotheek met vaste rente of een hypotheek met variabele rente.

Hypotheekrente vergelijken

Bij een hypotheek met vaste rente kan het rentetarief tijdens de rentevaste periode niet veranderen. Bij een hypotheek met variabele rente is er geen rentevaste periode en kan de rente stijgen en dalen tijdens de looptijd van de hypotheek.

Het is aan te raden wat tijd te steken in het vergelijken van de hypotheekrentes bij verschillende kredietverstrekkers. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor de meest passende hypotheek met een aantrekkelijk rentepercentage.

Het rentepercentage is echter niet het enige element waar je naar moet kijken als je een voordelige hypotheek zoekt en hypotheken vergelijkt. Er zijn namelijk ook nog verschillende randvoorwaarden bij hypotheken, die kunnen bepalen of een hypotheek goedkoop uitvalt of niet. Een voorbeeld hiervan is de aflossing. Het gaat dan om de vraag of boetevrij aflossen mogelijk is en zo ja, hoeveel er dan boetevrij afgelost mag worden.

Als je niet boetevrij kunt aflossen of meer af wilt lossen dan het bedrag dat is toegestaan, moet je fikse bedragen betalen wanneer je toch (meer) besluit af te lossen vanwege bijvoorbeeld een financiële meevaller. De boete voor vervroegd aflossen kan van grote invloed zijn op de kosten voor de hypotheek.

Hypotheek oversluiten

Als je al een hypotheek hebt, maar toch ergens een voordeligere hypotheek hebt gezien is er de optie om je hypotheek over te sluiten. Een hypotheek oversluiten betekent dat je de lopende hypotheek opheft en hiervoor een nieuwe, goedkope hypotheek in de plaats afsluit. Het oversluiten van hypotheken is niet kosteloos: je moet een boete betalen voor het vervroegd aflossen van de oude hypotheek en er komen kosten kijken bij de afsluiting van de nieuwe hypotheek. Houd hier rekening mee in de berekening of het voordeliger zal zijn om te kiezen voor oversluiten.